Status naročila x
Odjava

01 600 93 9001 600 93 90

Obdobje menjave pnevmatik: je bolje izbrati zimske ali celoletne pnevmatike?

10/11/20

Obdobje menjave pnevmatik: je bolje izbrati zimske ali celoletne pnevmatike?

Slovenska zakonodaja določa, da morajo imeti vozniki na svojem vozilu v času od 15. novembra do 15. marca oz. pred ali po tem datumu v primeru zimskih razmer (ko se ob sneženju sneg oprijemlje vozišča ali je vozišče zasneženo oz. poledenelo) predpisano zimsko opremo. Za vozila do skupne mase 3,5 tone kot zimska oprema veljajo ali štiri zimske pnevmatike ali pa letne pnevmatike, pri čemer je treba imeti pri sebi tudi snežne verige. V obeh primerih mora biti minimalna globina profila tekalne plasti 3 mm. Strokovnjaki svetujejo, da je za vašo lastno varnost dobro imeti vsaj 4 mm globine profila kotalne površine.

V Sloveniji v praksi le redki pozimi vozijo z letnimi pnevmatikami, se pa, poleg odločanja, katero znamko in model kupiti, vozniki vedno pogosteje sprašujejo, ali naj raje izberejo zimske ali celoletne pnevmatike. Tudi slednje namreč spadajo med zimsko opremo.

Na območjih s pogostim snegom, poledico in nizkimi temperaturami je vedno najbolje imeti zimske pnevmatike. Te pnevmatike so izdelane iz gumenih zmesi, ki omogočajo najboljšo vodljivost in zmanjšujejo nevarnost zdrsa, medtem ko njihov globok profil zagotavlja dober oprijem in preprečuje zadrževanje snega v tekalni plasti pnevmatike.

Celoletne pnevmatike, ki vedno pomenijo kompromis med zimskimi in poletnimi zmogljivostmi, so lahko dobra alternativa zimskim pnevmatikam na območjih z milim podnebjem, kjer ni velikih temperaturnih nihanj ali kjer poletja niso prevroča, zime pa so mile in deževne. Te pnevmatike so primerne za vožnjo po krajih in mestih, kjer sneg ni pogost, kadar pa sneži, ulice hitro očistijo. Celoletne pnevmatike so lahko dobra izbira tudi za voznike, ki letno prevozijo malo kilometrov.

conti-zima-data-min.jpg

vra-rgb-m06-sommerreifen-4966.jpg

Oznaka M+S ne pomeni nujno, da je pnevmatika primerna za zimo

Ko se odločamo med različnimi modeli zimskih in celoletnih pnevmatik, je dobro vedeti, da niso vse enake in da imajo na bočnicah simbole, ki označujejo njihove lastnosti in namen. "Prave zimske pnevmatike ne prepoznamo le po oznaki M+S, ki pomeni, da je namenjena za vožnjo po blatu in snegu, temveč predvsem po logotipu gore s snežinko, ki označuje, da je pnevmatika izdelana v skladu s predpisi UN/ECE (Ekonomska komisija Združenih narodov za Evropo). Ti so bili sicer prvotno oblikovani za države Evropske unije, toda uporabljajo se tudi v številnih drugih državah, v katerih organizirano skrbijo za prometno varnost. Ko je govora o Continentalovih izdelkih, imajo celoletne pnevmatike enake simbole in oznake kot zimske pnevmatike, zato so ustrezna alternativa in dobra izbira za vse, ki prevozijo malo kilometrov, se izogibajo vožnji po snegu in živijo v krajih z milim podnebjem", je povedal Luka Širovnik, vodja ekipe Tehničnega oddelka storitev za stranke v enoti podjetja Continental pnevmatike jugovzhodna Evropa.

Nanje se lahko zanesete.

S tem, ko svoje izdelke stalno izboljšuje in vanje vgrajuje nove, inovativne rešitve, želi eden od vodilnih proizvajalcev pnevmatik na svetu poskrbeti, da njihov slogan "Nanje se lahko zanesete." ni le skupek praznih besed. Tudi po 150 letih nemški inženiring in tehnologija ostajata sopomenki za kakovost, kar se je jasno pokazalo tudi v neodvisnih testiranjih pnevmatik v preteklem desetletju. V 944 testih, opravljenih v zadnjih 10 letih, je Continental kar 767-krat prejel najvišjo oceno priporočljivosti (to je v 81 % vseh testov)!

Continental izdeluje zimske pnevmatike za vse vrste osebnih in lahkih tovornih vozil. V družini pnevmatik WinterContact so na voljo izdelki, ki izpolnijo vse želje in zadovoljijo vse potrebe, od lastnikov kompaktnih avtomobilov, ki iščejo najboljše splošne zmogljivosti, do lastnikov ultrašportnih visokozmogljivih (super)avtomobilov, ki pričakujejo odlične zmogljivosti za izjemen užitek v vožnji, tudi kadar ceste niso ravno v najboljšem stanju. Poleg tega nudijo tudi pnevmatike za srednje velike in prestižne avtomobile ter športna terenska vozila, splošno poznana pod angleško kratico SUV, ter odlično pnevmatiko za vse, ki iščejo izdelek, primeren za celo leto: pnevmatiko AllSeasonContact.

continental-winter-contact-ts-860-car-3-data-min.jpg

Forrás az oldalon: https://www.continental-pnevmatike.si/avto/medijski-center/novice/izbrati-zimske-ali-celoletne-pnevmatike


20 of 21 News

Obdobje menjave pnevmatik: je bolje izbrati zimske ali celoletne pnevmatike?