Status naročila x
Odjava

01 600 93 9001 600 93 90

Continental bo omogočal uporabo recikliranih plastenk PET v proizvodnji pnevmatik že v letu 2022

03/08/21

  • Tehnologija za recikliranje plastenk PET za izdelavo pnevmatik, razvita v sodelovanju s specialistom za vlakna, podjetjem OTIZ, Oriental Industries (Suzhou) Ltd.
  • Ponovna obdelava za visoke mehanske zahteve izdelave pnevmatik poteka brez vmesnih kemičnih faz. Sekundarna surovina je enako visoke kakovosti kot primarna surovina PET.
  • Krožno gospodarstvo je eden od ključnih elementov Continentalove strategije sonaravnosti.

Hannover, Nemčija, 3. avgusta 2021. Continental bo v svoji proizvodnji pnevmatik že od leta 2022 dalje omogočal uporabo ponovno obdelanega poliestra, pridobljenega iz recikliranih plastenk. Novo trajnostno prejo iz poliestra bodo v mehanskem postopku pridobivali iz plastenk, izdelanih iz polietilen tereftalata (PET), in uporabljali jo bodo v strukturi karkase pnevmatik. Tovrstna preja lahko v celoti nadomesti običajni poliester. Continental, proizvajalec pnevmatik višjega razreda, je skupaj s svojim partnerjem in dobaviteljem, podjetjem OTIZ, ki je specialist za vlakna in proizvajalec tekstila, razvil posebno tehnologijo reciklaže plastenk PET brez vmesnih kemičnih faz, ki so bile potrebne doslej, in dosegel, da je poliestrska preja uporabna za visoko postavljene mehanske zahteve pnevmatik. V postopku tako imenovanega večvrednostnega recikliranja, sicer širše poznanega po angleškem izrazu "upcycling", postane plastenka PET zelo zmogljiv material PET.

"Že v letu 2022 bomo lahko material, pridobljen iz recikliranih plastenk PET, začeli uporabljati v proizvodnji pnevmatik. V našem inovativnem postopku reciklaže izdelujemo vlakna iz recikliranih plastenk PET, ne da bi morali material prej razgraditi v njegove sestavine," je povedal dr. Andreas Topp, ki je v Continentalovem poslovnem stebru pnevmatik vodja oddelka za materiale ter razvoj procesov in industrijske proizvodnje. Dodal je: "Že na letošnjem sejmu IAA MOBILITY v Münchnu bomo predstavili izjemno inovativno konceptno pnevmatiko s poliestrsko prejo, izdelano iz recikliranih plastenk PET. Z uporabo reciklirane poliestrske preje delamo še en pomemben korak v smeri krožnega gospodarstva med različnimi vrstami proizvodov."

tire-production-recycled-pet-bottles-kopie-data.jpg

V sklopu procesa reciklaže plastenke najprej presortiramo, nato jim odstranimo pokrovčke in nazadnje jih mehansko očistimo. Po mehanskem drobljenju jih stalimo in granuliramo. Nato sledita polimerizacija v trdnem stanju in predelan postopek predenja. "Naš predelan proizvodni proces omogoča, da iz plastenk PET pridobimo poliestrsko prejo za izdelavo pnevmatik brez procesa polimerizacije iz monomerov," pojasni dr. Derren Huang, vodja raziskav in razvoja pri podjetju OTIZ.

Laboratorijski testi in testi pnevmatik, ki jih je opravil Continental, so pokazali, da se vlakna, pridobljena kot sekundarna surovina, obnesejo enako dobro kot vlakna, ki so bila doslej v rabi. So enako kakovostna kot primarna surovina PET, so enako stabilna in zelo primerna za pnevmatike, saj so zelo odporna proti trganju, trpežna in termostabilna.

Klasična surovina PET se že dolgo uporablja kot material za izdelavo avtomobilskih pnevmatik, saj ohranja obliko tudi pod zelo veliko obremenitvijo in pri visokih temperaturah, s čimer zagotavlja varno vožnjo pri vseh hitrostih. Z uporabo reciklirane surovine PET bomo ohranili dragocene vire v proizvodnji pnevmatik: dandanes običajna pnevmatika za osebna vozila vsebuje približno 400 gramov poliestrske preje. To pomeni, da bomo v prihodnosti za en komplet avtomobilskih pnevmatik lahko porabili več kot 60 recikliranih plastenk PET.

Krožno gospodarstvo je eden od ključnih elementov Continentalove strategije sonaravnosti.

Recikliranje postaja v načrtovanju, razvoju in proizvodnji vrhunskih pnevmatik čedalje pomembnejše. Najkasneje do leta 2050 namerava Continental v svojih pnevmatikah uspešno uporabljati 100-odstotni delež trajnostno izdelanih materialov. Z uporabo reciklirane surovine PET je ta proizvajalec pnevmatik uspešno naredil še en korak proti krožnemu gospodarstvu.

"Za nas predstavljajo odpadki proizvodne materiale prihodnosti, saj zgled prihodnosti vidimo v krožnem gospodarstvu. Continentalova predanost dejavnemu sooblikovanju in spodbujanju tega prehoda pomeni, da smo pridobili začetno prednost za naš posel in s tem našo sposobnost ekonomskega preživetja v prihodnosti," je povedal Claus Petschick, vodja področja sonaravnosti v Continentalovem poslovnem stebru pnevmatik. "Naša ambicija je jasna: najkasneje leta 2050 želimo skupaj s partnerji in dobavitelji povsem skleniti našo verigo izdelkov in virov."

Vir na spletnem mestu: https://www.continental-pnevmatike.si/avto/medijski-center/novice/2021-08-03-rpet-otiz


20 of 21 News

Continental bo omogočal uporabo recikliranih plastenk PET v proizvodnji pnevmatik že v letu 2022