Status naročila x
Odjava

01 600 93 9001 600 93 90

X
Potrebujete pomoč?
Tukaj vas korak
po koraku vodimo
do pravih pnevmatik.
Pokaži pnevmatike
Širina
Višina
Premer
Reifen Finden
Po podatkih o vozilu
Znamka:
Serija modela:
Leto izdelave / tip:
Serija / različica:

Naročite pnevmatike za avtodome in začnite svoje potovanje sproščeno

Izbira pravih pnevmatik za vaš avtodom je ključnega pomena za zagotovitev optimalnega oprijema na cesti in za čim bolj varno vožnjo. Zaradi pestrosti modelov avtodomov je zelo široka tudi ponudba pnevmatik znanih proizvajalcev blagovnih znamk. Spodaj najdete informacije o oznaki CP, zakaj pnevmatike RV ne smejo preseči določene starosti in kako najti prave pnevmatike.

Kaj pomeni CP na pnevmatikah?

Okrajšava CP se nanaša na posebej izdelane kamping pnevmatike. Če so pnevmatike označene s preprostim C, so to komercialne ali tovorne pnevmatike, ki se uporabljajo predvsem v kombijih, družinskih kombijih in lahkih tovornjakih. Glavna razlika je v tem, da pnevmatike CP za avtodome ali počitniške prikolice ponujajo večjo preobremenitveno zmogljivost. Ta prednost je dosežena z ojačano podkonstrukcijo. Poleg tega so pnevmatike manj občutljive na robnike, makadamske površine in podobne ovire na cestišču. Poleg tega jih je mogoče napihniti z zračnim tlakom do 5,5 bara. To je pomemben vidik, če želite maksimalno izkoristiti nosilnost svojega vozila.
Nasvet:Pred nakupom novih pnevmatik za avtodome upoštevajte indeks nosilnosti (LI). Odvisno od modela je to dvomestna ali trimestna številka. Za pnevmatiko je navedeno:
 • Vsaka pnevmatika z LI 118 je lahko obremenjena z do 1.320 kg, kar omogoča skupno težo do 5.280 kg.
 • Za klasične RV do 3,5 tone (3.500 kg) zadostuje LI 103 z nosilnostjo pnevmatike 875 kg.

Ali so pnevmatike CP obvezne za avtodome?

C-pnevmatike z nosilnostjo prilagojeno vozilu so del osnovne opreme številnih avtodomov. Vendar pa ta vrsta pnevmatik ni obvezna. Kljub temu so zelo priporočljivi, če iščete večje rezerve obremenitve kot previdnostni ukrep. Poleg tega imajo visokokakovostne pnevmatike RV dodatno zaščitene bočne stene pnevmatik in bočno integrirane bloke proti obrabi za podaljšanje življenjske dobe.

Kako dolgo trajajo pnevmatike za avtodome?

Življenjske dobe vaših pnevmatik za avtodome ni mogoče določiti s fiksnim številom kilometrov – ne glede na to, ali so pnevmatike C ali CP. Na življenjsko dobo pnevmatik vpliva več dejavnikov, ki jih bomo predstavili v nadaljevanju.

Tekalna plast za avtodome

Tako kot pri vseh drugih pnevmatikah je tudi preostali sloj pomemben identifikator, da ugotovite, ali morate kupiti nove pnevmatike za avtodome. Zakonska zahteva je najmanjša globina tekalne plasti 1,6 mm. V idealnem primeru bi to izmerili na srednji tekalni plasti, ker ima to območje največji stik z asfaltom. Poleg merilnikov globine profila za merjenje profila vaših pnevmatik lahko uporabite tudi kovanec za 1 evro s 3 milimetrskim robom v zlatem odtenku. Če popolnoma izgine v profilu, je zaenkrat vse v redu. Vrsta pnevmatik za avtodome, ki jih uporabljate, ima različno minimalno globino profila. Tukaj so priporočila za letne in zimske pnevmatike ali celoletne pnevmatike:
 • Pri letnih pnevmatikahje priporočljivo, da globina profila ne sme biti manjša od 3 mm.
 • Za zimske pnevmatike in pnevmatike za vse vremenske razmere je priporočljiva globina profila 4 mm..
Opomba:Uporaba pnevmatik, dokler ne dosežejo zakonske omejitve profila, lahko ogrozi vašo varnost v cestnem prometu.
rv-tyre

Naravni postopek staranja

Poleg obrabe tekalne plasti, ki jo povzroča vožnja, so pnevmatike RV izpostavljene tipičnemu procesu staranja, na katerega vplivajo različne vremenske razmere. Proces, ki se zgodi ne glede na kilometrino, tudi če lahko svoj avtodom uporabljate le enkrat ali dvakrat na leto za prosti čas in kratka potovanja. Nekatere tipične prepoznavne značilnosti vključujejo vidne razpoke na bokih, ki lahko predstavljajo resnično nevarnost. Prav tako je sivkasto obarvanje znak, da so se vaše pnevmatike za avtodome postarale. Znaki, da je skrajni čas za nove pnevmatike.

Kako določim starost svojih pnevmatik za avtodome?

Starost pnevmatik za avtodome lahko določite s številko DOT. To je štirimestna številka, ki je vgravirana na bočnici pnevmatik v smeri vožnje. Prvi dve številki predstavljata mesec, zadnji dve pa leto izdelave. S temi podatki lahko določite natančno starost pnevmatik.

Koliko je lahko stara pnevmatika, da se uspešno opravi tehnični pregled?

Presenetljivo je dejstvo, da ni zakonskih zahtev glede starosti pnevmatik. To velja enako za avtomobile in avtodome, čeprav je obremenitev pnevmatik na prevoženi kilometer pri slednjih bistveno večja. Če je prevožena kilometrina majhna in so pnevmatike v dobrem stanju, lahko pooblaščene institucije za merjenje kakovosti in varnosti, odobrijo pnevmatike za avtodome, stare do 10 let. Strokovnjaki pa priporočajo menjavo pnevmatik po največ 5 do 6 letih. Razlog za to je zgoraj opisani proces staranja, ki se sčasoma samodejno aktivira z gumijastimi zmesi. Čeprav vas bo to stalo, morate v tem časovnem okviru kupiti nove pnevmatike za avtodome, da zagotovite varnost za vse potnike.

Celoletne pnevmatike ali pnevmatike za avtodome za poletje in zimo?

Kot strastni kampist se boste pri naročilu novih pnevmatik za avtodome soočili z vprašanjem, katero vrsto pnevmatik izbrati. Ne glede na to, ali je priporočljivo imeti celoletne pnevmatike ali poletne in zimske pnevmatike je odvisno od vašega želenega časa potovanja in destinacij. Spodaj boste našli nekaj nasvetov za pomoč pri izbiri.

Pravila in predpisi za celoletne pnevmatike

Ne glede na to, ali gre za pnevmatike C ali CP: novi predpisi veljajo za obe različici od leta 2018. Prej je bila obvezna uporaba pnevmatik M+S (kjer črki pomenita blato in sneg). Če trenutno kupujete nove celoletne pnevmatike za RV, morajo biti označene z novim simbolom snežinke, ki se pogosto imenuje tudi alpski simbol. Še vedno lahko uporabljate pnevmatike M+S, izdelane pred letom 2018 do leta 2024.
Pomembno:Če s svojim avtodomom potujete v tujino, morate upoštevati lokalne predpise.

Strokovnjaki: letne in zimske pnevmatike

Če ste med vozniki avtodomov, ki potujejo skozi celo leto, potem so priporočljive letne in zimske pnevmatike. Glede na letni čas lahko v celoti izkoristite njihov potencial v vseh vrstah cestnih razmer – ne glede na to, ali je suho ali mokro ali sneg škripa pod vašimi kolesi. Po potrebi vzemite s seboj snežne verige pri zimskem kampiranju v alpskih regijah.

Naročite prave pnevmatike za priljubljeni avtodom

Po različnih statističnih podatkih se trend avtodomov nadaljuje že nekaj let. Nedavni ukrepi zaradi koronavirusa so dodatno prispevali k trenutnemu rekordnemu številu registracij. Med najbolj priljubljenimi so modeli Fiata, pri čemer je kot osnovni model dobro znani Ducato. Pretvorbo izvajajo različna podjetja. Poleg tega obstajajo luksuzni avtodomi, ki temeljijo na tovornjakih, ki so v celoti prilagojeni individualnim željam strank in pogosto presegajo omejitev 7,5 tone. Očitno je, da se tukaj uporabljajo pnevmatike za tovorna vozila.Za nova vozila so tovarniško na voljo različne kombinacije platišč/pnevmatik. Če potrebujete nove pnevmatike RV zaradi obrabe profila ali starosti, preverite številko DOT, da določite natančno starost pnevmatik. Najdete jih v 1. delu potrdila o registraciji ali neposredno na pnevmatikah. Kombinacija številk in črk ter njihov pomen je prikazan v naslednjem primeru:

225/65 R16 91 CP 109 Q
 • Širina pnevmatike:širina je 225 mm.
 • Razmerje med višino in širino:številka 65 označuje, da je višina pnevmatike 65 % širine pnevmatike.
 • Vrsta pnevmatike:črka R označuje radialne pnevmatike, značilne za avtodome.
 • Velikost platišča:dve števki neposredno sledita oznaki tipa pnevmatike. Je 16 palcev.
 • Tip pnevmatike:CP pomeni Camping, C za Cargo ali Commercial. Oboje je možno.
 • Indeks obremenitve: z indeksom 109 lahko vsaka pnevmatika za avtodom prenese obremenitev do 1030 kg. Če vozite 3,5-tonski avtodom, je temu primerno velika rezerva nosilnosti.
 • Indeks hitrosti:DPnevmatike z indeksom Q omogočajo hitrosti do 160 km/h.

 • Opomba:Za avtodome do 3,5 tone upoštevajte smernice, ki veljajo tudi za osebna vozila. Vozila do 7,5 ton lahko vozijo s hitrostjo 50 km/h po podeželskih cestah in največ 80 km/h po avtocestah. Priporočamo, da za vaš avtodom izberete primerne pnevmatike C ali CP zaradi njihove večje nosilnosti. Prepričajte se, da indeks nosilnosti ni nižji od dovoljene skupne teže vozila. V idealnem primeru bi morala obstajati rezerva obremenitve za večjo varnost. Pnevmatike za avtodome v vaši želeni izvedbi dostavimo hitro in brez stroškov pošiljanja za naročila dveh ali več pnevmatik. Naročite zdaj!