Status naročila x
Odjava

01 600 93 9001 600 93 90

Nova oznaka EU za pnevmatike bo potrošnikom prinesla več informacij

19/01/21

2021-01-19-article-img.jpg

  • Nova zasnova oznake s preglednejšimi razredi za zavorno učinkovitost, kotalni upor in kotalni hrup
  • Za vsako pnevmatiko je podatke z oznake EU mogoče priklicati prek kode QR
  • Novi piktogrami za različne tipe zimskih pnevmatik

Hannover, 19. januarja 2021. V maju 2021 bo uvedena nova oznaka EU za pnevmatike, ki bo potrošnikom prinesla preglednejše informacije o izbranih lastnostih pnevmatik. Na novi oznaki sta bila prenovljena razreda kotalnega upora in zavorne učinkovitosti na mokrem, medtem ko je kotalni hrup ovrednoten s številom decibelov in črkami A, B ter C. Potrošniki lahko dostopajo do dodatnih podatkov o izbrani pnevmatiki v evropski podatkovni zbirki, tako da skenirajo kodo QR na oznaki. Uvedena sta tudi dva nova piktograma, ki kažeta, ali izbrana avtomobilska pnevmatika po oprijemu na snegu izpolnjuje homologacijske standarde Unije (snežinka) in/ali gre za pnevmatiko brez žebljev z oprijemom na ledu, ki izpolnjuje novi standard ISO. Od maja 2021 morajo biti informacije z oznake EU za pnevmatike na voljo tudi za pnevmatike za težka gospodarska vozila (razred C3).

2021-01-19-article-img2-data.jpg

Na novi oznaki ostajajo razredi od A do C nespremenjeni. Kar zadeva pnevmatike razredov C1 in C2, kjer so prve namenjene avtomobilom, druge pa kombiniranim vozilom, bodo pnevmatike, ki so bile po kotalnem uporu in oprijemu na mokrem prej razvrščene v razred E, odslej razvrščene v razred D, ki je bil doslej prazen, tiste iz razredov F in G pa bodo razvrščene v razred E. Oznaka bo zaradi tega preglednejša in jasnejša.

Potrošniki si lahko prenesejo še več informacij o vsaki posamezni pnevmatiki, če skenirajo kodo QR v zgornjem desnem kotu oznake pnevmatike. Koda QR vsebuje povezavo do podatkovne zbirke EPREL (European Product Registry for Energy Labelling ali evropska podatkovna zbirka za označevanje energijske učinkovitosti), v kateri so zbrani informacijski listi izdelkov. Informacijski listi vsebujejo vse vrednosti z oznake posamezne pnevmatike ter datume začetka in konca izdelave tega modela pnevmatike. Informacijske liste izdelkov v podatkovno zbirko EPREL vnaša proizvajalec pnevmatik, ki poskrbi tudi za določitev razredov, v katere se uvršča, kakor je bilo to urejeno tudi doslej.

Namen nove oznake EU za pnevmatike je pomagati potrošnikom, da bodo lahko izbrali varčnejše pnevmatike, hkrati pa bodo dobili tudi podatek o zavorni poti. Tako potrošniki kot poslovni uporabniki lahko z izbiro pnevmatik z manjšim kotalnim uporom veliko prihranijo, tako z vidika stroškov goriva kot manjših emisij. Jasne informacije o oprijemu na mokrem bodo pripomogle k večji prometni varnosti, podatek o kotalnem hrupu pa je namenjen zmanjševanju zvočnega onesnaženja, ki ga povzroča cestni promet.

2021-01-19-article-img3-data.jpg

Pri Continentalu, kjer so strokovnjaki za pnevmatike, želijo tudi svojim poslovnim partnerjem na trgu omogočiti čim boljši vpogled v svet pnevmatik. Tehnološko podjetje s sedežem v Nemčiji, ki je najbolj znano po svojih prvovrstnih pnevmatikah, ne deli le informacij, temveč tudi svoje strokovno znanje in izkušnje, zato je na trgu zanesljiv partner. Ob uvedbi nove oznake EU za pnevmatike so v podjetju med drugim pripravili posebno spletno mesto z vsemi podrobnejšimi informacijami.

Vir na spletnem mestu: https://www.continental-pnevmatike.si/avto/medijski-center/novice/20210119-nova-oznaka-eu-za-pnevmatike


20 of 21 News

Nova oznaka EU za pnevmatike bo potrošnikom prinesla več informacij