Uporabljamo cookies. Z uporabo te spletne strani se strinjate z njihovo uporabo.
OK
Status naročila x
Odjava

01 600 93 9001 600 93 90

Pogosta vprašanja

 1. Kaj pomeni "v pripravi"?
 1. Kaj pomeni "v pripravi"?

  "V pripravi" pomeni, da je proizvodnja določenega modela planirana. Točnega termina dostave vam ne moremo zagotoviti, saj se proizvodnja takega modela še ni začela.;

  Vprašanja glede naročanja;

  Vprašanja glede pnevmatik;

  Splošna vprašanja o pnevmatikah;

  Pnevmatike

  Katere znamke in dimenzije ponujate?

  Na naši internetni strani www.gume-direkt.com vam ponujamo preko 10.000 različnih pnevmatik, več kot 60 različnih znamk. S pomočjo našega preglednega iskalnika lahko hitro najdete željeno pnevmatiko. ;

  Kaj dobim, če naročim "Top Quality"?

  Pri izbiri "Top Quality" pnevmatik ne gre za določeno znamko, temveč za kvalitetne pnevmatike v ugodnem cenovnem razredu. Če se odločite za to opcijo, prejmete kvalitetne pnevmatike, ne glede na znamko, ki so v tistem trenutku najlažje dobavljive. ;

  Kakšen vpliv ima menjava pnevmatik na ABS in ASR sistem?

  Pri vozilih z ABS in/ali ASR je treba biti pozoren na pravo dimenzijo in enak obseg pnevmatik, saj se pri prevelikih razlikah lahko pojavijo motnje v delovanju omenjenih sistemov. V takem primeru je potrebno ustrezno potrdilo prodajalca pnevmatik. To potrdilo služi za morebiten postopek pridobitve homologacije s strani ustreznega organa.

  Lahko na platišča namestim pnevmatike drugačnih dimenzij?

  Prosimo, o dovoljenih dimenzijah pnevmatik se informirajte pri specialistu za platišča ali s pomočjo homologacijskega kartončka vašega vozila oz. se pozanimajte pri prodajalcu vašega vozila.

  Smem uporabljati pnevmatike drugačnih dimenzij, kot so navedene v homologaciji vozila?

  Prosimo, uporabljajte samo pnevmatike takih dimenzij, kot so navedene v homologaciji vašega vozila. Tam najdete ustrezne informacije o dovoljenih dimenzijah pnevmatik za vaše vozilo, kakor tudi o primernem indeksu hitrosti in nosilnosti.

  Kaj pomeni indeks nosilnosti (LI), npr. 85 ali 86?

  Indeks nosilnosti označuje največjo dovoljeno obremenitev posamezne pnevmatike (v kg). Če zamenjate dimenzijo pnevmatik, mora biti indeks nosilnosti enak ali večji. Predpisano je, da nosilnost pnevmatik prenese dvakratno obremenitev osi vozila. Vsaki vrednosti je v standardni tabeli pripisana ustrezna nosilnost v kg. Za ponazoritev: indeks 85 - 515 kg, oznaka 86 ustreza 530 kg.Tabelo najdete tukaj .

  Kako deluje avtomatski nadzor tlaka v pnevmatikah?

  Avtomatska kontrola tlaka v pnevmatikah deluje s pomočjo posebnega ventila s senzorjem. Ventil je dobavljiv v kopletu ali tudi posebej. Če morate zamenjati senzor, mora biti ta umerjen s strani usposobljenega specialista. Prosimo, upoštevajte, da avtomatska kontrola tlaka z običajnim ventilom ne deluje.

  Kaj pomeni oznaka "Iztok"?

  Oznaka "Iztok" pomeni, da tega modela za to sezono ni več v proizvodnji. Model je v ponudbi še do razprodaje zalog.

  Kaj pomeni FR?

  Oznaka FR pomeni "Felgenrippe" (zaščita platišča). To je zaščita iz gume na boku pnevmatike.

  Kaj pomeni ML?

  Oznaka ML pomeni "mit Leiste". To je izboklina iz gume po robu pnevmatike, ki ščiti platišče pred manjšimi poškodbami.

  Katere pnevmatike lahko uporabljam?

  Primerne dimezije pnevmatik za vaše vozilo, kot tudi dodatne možnosti (široke pnevmatike, zimske pnevmatike) ter dimezije pnevmatik, primernih za platišča iz lahke litine, najdete v homologaciji vašega vozila.

  Kaj pomeni oznaka "Star Performer"?

  Znamka Star Perfomer je naša hišna znamka. Na naši strani www.starperformer.de lahko o tej znamki najdete več informacij. Žal vam trenutno še ne moremo postreči s testi omenjenih pnevmatik, saj stranke še niso podale svojih mnenj. Seveda imate tudi za pnevmatike "Star Performer", kot za vse ostale znamke, enako garancijo.

  Kakšen pomen imajo oznake za hitrostni indeks, npr: B, Q ali T?

  Te oznake označujejo največjo dovoljeno hitrost pnevmatik. Oznake so kategorije hitrosti. Preglednico najdete tukaj. Pri zimskih pnevmatika lahko izberete nižji hitrostni indeks. Priporočljivo je, da v notranjost vozila na vidnem mestu namestite nalepko, ki vas opominja na največko dovoljeno hitrost, ki jo prenesejo pnevmatike. Splošno je priporočljivo, da se izbere pnevmatike z naslednjim nižjim indeksom hitrosti.

  Lahko pri vas dobim homologacijsko potrdilo za pnevmatike?

  Če dimenzija pnevmatik ali platišč , ki jih želite uporabiti, ne ustreza dimenzijam, navedenim v homologaciji vašega vozila, je možno naročiti tehnične podatke o pnevmatikah pri proizvajalcu. Take spremembe morate nato homologirati pri ustrezni instituciji. Dodatno potrdilo ob menjavi dimenzije ni potrebno, če so nove pnevmatike v okviru dovoljenih dimenzij, navedenih v homologaciji vozila.

  Lahko vozim z različnimi pnevmatikami?

  Na vozilu imate lahko različne modele pnevmatik, vendar morata biti na isti osi vozila enaki pnevmatiki. Opomniti vas moramo, da se v takem primeru vozne lastnosti vozila, še posebej v dežju, lahko zelo spremenijo (poslabšajo).

  Kaj pomeni M+S?

  V evropskem prostoru označuje "M+S"(Mud + Snow) zimske pnevmatike. Te so zaradi posebnega profila z več tisoč finimi zarezami in zaradi posebnega materiala primerne za zimske razmere. Medtem ko se elastičnost letnih pnevmatik izrazito zmanjša pri temperaturah pod 7°C - in s tem tudi kontakt z voziščem - je za zimske pnevmatike uporabljena posebna mešanica z visoko vsebnostjo Silike ali naravnega kavčuka. Še posebej v mokrih ali ledenih razmerah nudijo boljši oprijem in prekašajo letne pnevmatike v zavornih, vodljivostnih in pospeševalnih lastnostih.

  Kako izvem barvo napisa iz podatkov o modelu pnevmatike?

  V naši trgovini lahko poleg podatkov o pnevmatikah pogosto najdete tudi podatek o barvi napisa na boku pnevmatik. Kratice, kot so WLT ali OWL (outline white letters) in BLK ali BSW (black sidewall), dajejo dodatne informacije o izgledu pnevmatik.

  Kje izvem informacije glede testov pnevmatik?

  Informacije o rezultatih testov pnevmatik najdete na www.testipnevmatik.com

  Kaj so pnevmatike, vezane na smer vrtenja?

  Moderne pnevmatike imajo zmeraj določeno smer vrtenja, saj je njihov profil tako načrtovan, da se morajo vrteti v pravilni smeri. To je pomembno zaradi voznih lastnosti pnevmatik (glasnost, vodljivost v mokrem...) kot tudi zaradi prenosa moči na snegu in ledu.

  Kaj pomeni oznaka E?

  Že več let je potrebno, da so pnevmatike, kupljene v EU, podvržene zahtevnim evropskim normativom glede ustreznosti. Da lahko pnevmatika prestane preizkus, morajo biti izpolnjeni zahtevni standardi glede kakovosti. Oznaka E označuje ravno to.

  Lahko uporabljam pnevmatike z višjim hitrostnim indeksom?

  Zmeraj lahko uporabljate pnevmatike z višjim indeksom hitrosti.

  Kaj pomeni TÜV-GS?

  TÜV-GS je posebna TÜV oznaka. Okrajšava GS pomeni „Geprüfte Sicherheit“, kar pomeni, da je tak artikel testiran s strani neodvisne organizacije TÜV in da je bila ugotovljena varnost uporabe izdelka.

  Kdaj potrebujem homologacijsko potrdilo?

  Če želite na vaše vozilo namestiti pnevmatike drugačnih dimenzij, potrebujete homologacijsko potrdilo. To imejte vedno poleg prometnega dovoljenja, da se lahko ustreznost preveri ob kateremkoli času.

  Obstajajo najvišje dovoljene hitrosti za zimske pnevmatike?

  Največja dovoljena hitrost zimskih pnevmatik - glede na način izdelave in oznako: 160 km/h (indeks Q), 190 km/h (T), 210 km/h (H), 240 km/h (V) in več kot 240 km/h (ZR).

  Kdaj in zakaj naj namestim zimske pnevmatike?

  Priporočljivo je, glede na vremenske razmere, da zimske pnevmatike kupite že oktobra. Z nižjimi temperaturami se poslabša elastičnost letnih pnevmatik, in to že pri temperaturah pod 7°C. To ima za posledico, da se poslabša lega na cesti in bistveno podaljša zavorna pot! Za zimske pnevmatike je uporabljena posebna mešanica z visoko vsebnostjo Silike ali naravnega kavčuka, ki jim zagotavlja elastičnost tudi pri nizkih temperaturah. Še posebej v mokrih ali ledenih razmerah zaradi posebnega profila z več tisoč finimi zarezami in zaradi posebnega materiala nudijo boljši oprijem in prekašajo letne pnevmatike v zavornih, vodljivostnih in pospeševalnih lastnostih.

  Se snežne verige lahko namestijo na katerokoli pnevmatiko?

  Na splošno je mogoče snežne verige namestiti na vsako pnevmatiko. Omejitve se lahko pojavijo glede platišč. Posebej bodite pozorni pri ALU platiščih.

  Kako prepoznam tihe pnevmatike?

  Na notranji in zunaj strani pnevmatike so posamezni bloki iz gume. Če so razvrščeni asimetrično in če zareze ne potekajo od zunanje proti notranji strani, gre za tihe pnevmatike. Zaradi posebnega profila in mehkejše mešanice gume je kotalni upor prilagojen za cesto in hrup upade, prav tako tudi poraba goriva.

  Kako globok mora biti profil pnevmatike?

  Že pri globini profila 4 mm se vozne lastnosti, še posebej v mokrem, lahko poslabšajo. Pnevmatike lahko izgubijo oprijem s cestiščem, zato vozila ni več mogoče usmerjati in ustaviti. Zato ne vozite pnevmatik z zakonsko določenim minimalnim profilom 1,6 mm. Letne pnevmatike zamenjajte pri globini profila 2 do 2,5 mm, zimske že pri 4 mm. Globina profila se meri na najnižji točki med zarezami. Morebitne izbokline na kotalni površini se ne upoštevajo. Okoli celotne pnevmatike je velikokrat vtisnjena oznaka "TWI" (možne tudi druge označbe). Če se sledi puščici, se da sklepati, da v tem območju profil ni zadosti globok. To pomeni, da je bila dosežena zakonsko dovoljena minimalna globina profila. Ni dobro tako dolgo čakati: raziskave kažejo, da se lastnosti pnevmatik, še bosebej v mokrem, poslabšajo že pri globini profila 3 mm.

  Kako stare so obnovljene pnevmatike v vaši ponudbi?

  Ker starost pnevmatike, ki je bila obnovljena, po postopku ni več ugotovljiva, je za življenjsko dobo take pnevmatike odločilen datum postopka obnovitve. Taka pnevmatike je, tako kot nova, uporabna največ 10 let. Za informacijo: za obnovljene pnevmatike veljajo enaki kriteriji glede proizvodnje in garancije kot za nove, začenši z datumom izdelave oz. dostave stranki.

  Kako dolgo se lahko uporabljajo pnevmatike?

  Na splošno je življenjska doba pnevmatike 10 let. Pnevmatike, ki je primerno shranjena od 1 do 5 let, ustreza lastnostim nove pnevmatike. Pnevmatike se spreminjajo zaradi fizikalnih in kemijskih procesov. To velja tudi za nerabljene oz. malo rabljene pnevmatike. Za upočasnitev teh procesov so uporabljene take mešanice gume, ki niso tako dovzetne za kisle spojine in ozon. To zagotavlja, da tudi več let ustrezno shranjena pnevmatika ustreza standardom nove pnevmatike in da je njena uporaba varna. Pazite pa na število prevoženih kilometrov. Če na leto prevozite povprečno 44.000 km, naj letnih pnevmatik ne bi uporabljali več kot 3,5 leta in zimskih ne več kot 7 let (pod pogojem, da jih vozite samo v zimski sezoni).

  Kako dobim podatke o voznih lastnostih pnevmatike?

  Voznih lastnosti pnevmatik ne moremo z gotovostjo opisati, saj je ta odvisna od večih dejavnikov, npr. mase vozila, stanja cestišča in vašega znanja vožnje.

  Obstajajo informacije o proizvajalcu oz. državi proizvodnje.

  Pnevmatike, ki jih prodajamo, dobavljamo direktno od proizvajalcev. Ker pa imajo proizvajalci zaradi stroškovnih razlogov svojo proizvodnjo tudi izven države svojega sedeža, ne moremo zagotoviti, da bo posamezna pnevmatika izdelana v točno določeni državi. Vse pnevmatike so seveda podvržene strogim normativom, kar zagotavlja visoko kakovost izdelave. To je tudi označeno s simbolom "E".

  Kdaj poči pnevmatika?

  Na to vprašanje ni mogoče splošno pravilno odgovorii.

  Pogosti razlogi so:

  • A) Vožnja s premajhnim tlakom v pnevmatikah ali pod preveliko obremenitvijo: Tu prihaja do velike obrabe in pregrevanja pnevmatike, kar povzroči uhajanje zraka ali pok pnevmatike.
  • B) Vožnja preko ovir (npr visok cestni robnik ali pločnik): S tem lahko pride do poškod pnevmatike, ki so lahko vidne (razpoke, bule), lahko pa se poškodb niti ne vidi, če je poškodovana notranjost pnevmatike. To lahko, kot v primeru A, vodi do uhajanja zraka ali poka pnevmatike. Kakorkoli, če pnevmatike preveč in dolgo prekomerno obremenjujete (visoka hitrost, velika obremenitev), lahko pričakujete poškodbo - uhajanje zraka, pok pnevmatike.

  Kako naj bodo pnevmatike shranjene?

  Pnevmatike brez platišč morajo biti shranjene pokonci, kompletna kolesa pa v ležečem položaju. Za hrambo je treba izbrati temen, hladen in suh prostor. Poleg tega pazite, da pnevmatike ne pridejo v stik z bencinom, oljem ali mastjo

  So pnevmatike nove?

  Ponujamo pnevmatike iz tekoče proizvodnje. Stare zaloge ne prodajamo. Po navadi naše pnevmatike niso starejše od dveh let. S pomočjo DOT oznake na boku pnevmatike lahko razberete teden in leto proizvodnje posamezne pnevmatike. Upoštevajte tudi, da se s pravilnim skladiščenjem nekatere lastnosti pnevmatike izboljšajo, saj popolnoma nova pnevmatike še ni toliko primerna za uporabo in se lahko poškoduje. Po ugotovitvah BRV (Bundesverband Reifenhandel und Vulkaniseur-Handwerk e.V.) se smatra ob pravilnem skladiščenju pnevmatika do starosti 3 let kot popolnoma nova, do 5 let pa kot nova..

  Imate posebne cene za trgovce?

  Če želite kot trgovec pridobiti zaradi naših ugodnih cen, se registrirajte na naši internetni strani www.gume123.si . Kliknite na "Nova registracija". Ko obkljukate možnost, da se strinjate s pogoji poslovanja ("Se strinjam"), izpolnite formular in spodaj potrdite vnos podatkov ("Vstop"). Po cca. 7 delovnih dneh prejmete osebno geslo za vstop v trgovino www.gume123.si.

  Kje se lahko pri vas registriram kot montažni servis?

  Imamo dve internetni strani, ki sta za vas zanimivi tako za montažni servis kot tudi za trgovca. Tu se lahko registrirate kot pogodbeni montažni servis. S tem ste brezplačno vnešeni v naš iskalnik kot montažni servis.

  Če želite profitirati kot trgovec ali avtodelavnica, se registrirajte na www.gume123.si. Tu je potrebno obrtno dovoljenje. Prosimo, upoštevajte cca. 7 dnevni rok za obdelavo podatkov.

  Kako lahko Delticom ponudi tako ugodno ceno?

  Zaradi dobrih povezav lahko v primernih količinah in po ugodnih pogojih nabavljamo pnevmatike, prav tako veliko prispeva organiziranost poslovanja (internetna tehnologija), ki je v veliki meri avtomatizirana, kar znižuje stroške poslovanja. To prenesemo potem v ugodne cene za naše kupce.

  Imate v ponudbi tudi pnevmatike za motorna kolesa?

  Da, na naši strani www.moto-gume.si lahko najdete našo ponudbo pnevmatik za motorna kolesa.

  Imate v ponudbi tudi pnevmatike za tovorna vozila?

  Da, tukaj najdete našo ponudbo pnevmatik za tovorna vozila.

  Več podatkov o podjetju Delticom AG lahko najdete na spletni strani podjetja www.delti.com.